Sık Sorulan Sorular

Merak ettiğiniz tüm soruların yanıtları…

Sualtı dünyasına adım atmak istiyorsunuz, ancak aklınızda birçok soru işareti var. Bu sayfadaki bilgiler ile aklınızdaki bir çok soruya yanıt bulabilirsiniz.

İzleyin, Öğrenin

Videolar için tıklayın


İhsan Polat Hakkında
İhsan Polat; Dalış Eğitmeni, Şişli Sualtı Sporları Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı. 1971 yılında İstanbul’da doğdu. Dalış hayatına 1992 yılında başladı. 1994-1996 yılları arasında askerlik yaptığı süre içinde askeri amaçlı dalışlarla kendini geliştirdi. 1996 yılında profesyonel dalgıç oldu ve dalış eğitmenliği yapmaya başladı. 1998-2000 yılları arasında Aktif Balıkadamlar Kulübü’nde eğitim ve gezi kurulu başkanı olarak görev yaptı. 2003 yılında kurulan Şişli Sualtı Sporları Kulübü’nün dokuz kurucu üyesinden biri oldu. Dalış Eğitmeni İhsan Polat, kurulduğu günden bu yana Şişli Sualtı Sporları Kulübü Yönetim Kurulu’nda başkanlık yapmaya devam ediyor.

Hangi Sehirlerde Dalis Egitimi Alinabilir
Turkiyede İrtifa Dalisi Yapmak İcin Nerelere Gidebiliriz
Turkiyede Nerelerde Dalmak Yasaktir
Ulkemizde Serbest Dalisa Uygun Dalis Noktalari Nerelerdir
Dalis Rotasi Belirlerken Neleri Dikkate Almak Lazim
İslak Tip Dalis Kiyafeti Nasil Giyilir
Dalis Kiyafetine Agirlik Nasil Baglanir
Dalis Kiyafetiyle Birlikte Ne Tur Koruma Aksesuarlari Kullanilir
İslak Tip Dalis Kiyafetinin Ozellikleri Nelerdir
Dalis Kiyafetinin Bakimi Nasil Yapilir
Yari Kuru Tip Dalis Kiyafetlerinin Ozellikleri Nelerdir
Kuru Tip Dalis Kiyafeti Nasil Giyilir
Dalis Paleti Nasil Secilir
Dalis Maskesi Alirken Nelere Dikkat Etmeliyiz
Dalis Maskesi Nasil Takilir
Palet Nasil Giyilir
Snorkel Nasil Secilir
Dalis Sonrasinda Regulator Nasil Sokulur
Dalisa Giderken Cantamizda Hangi Malzemeler Bulunmali
Dalis Tupleri Nasil Kontrol Edilir
Bc Tupe Nasil Monte Edilir
Bc Nasil Kullanilir
Dalista Regulator Nasil Kullanilir
Regulator Nasil Baglanir
Dalis Gostergesi Nasil Kullanilir

Okuyun, Öğrenin

Scuba ne demektir?

Scuba tam açılımı “Self Contained Underwater Breathing Apparatus”dür. İnsanlar çok eski çağlardan beri değişik aparatlar kullanarak sualtında daha uzun süreler kalmayı denemiştir. M.Ö. 500 yıllarına ait resimlerde sualtında, hayvan derilerinden yapılmış tulumlar içindeki havayı soluyarak avlanan Eski Yunan dalgıçlar betimlenmiştir. Özellikle Amerika’daki kolonilerden Avrupa’ya değerli eşyalar taşıyan gemilerin, korsanların ilgi odağı haline gelip birçok geminin batırılmasıyla, bu batan gemilerdeki yüklerin çıkartılması ihtiyacı insanoğlunu daha derine inmek ve orada daha uzun süre kalabilmek için yeni icatlar yapmaya itmiştir. Dalış Çanları nın kullanılmaya başlanması bu yıllara dayanır. Bir sonraki gelişme yüzey destekli sualtı soluma aparatlarıdır ki, Jules Verne’in Denizler Altında Yirmi Bin Fersah kitabı yayınlandığında bunlar 20 yıla yakın bir zamandır kullanılmaktaydı. Ancak dalışta en büyük devrim 1943’te Fransız kaşif Jacques-Yves Cousteau’nun geliştirdiği regülatör sayesinde olmuştur. Cousteau’nun “su ciğeri” adını verdiği yüksek basınçlı bir tüp ve tek kademeli regülatörden oluşan aparat, insanın yüzeye hiçbir bağımlılık duymadan hayal bile edemeyeceği derinliklere inip uzun süreler kalabilmesine olanak sağlamıştır.

Scuba’ya başlamak için bir yaş sınırı var mıdır?

Evet, başlama yaş sınırı 10’dur.

Scuba’ya başlayabilmek için herhangi bir sağlık kısıdı var mıdır?

Özellikle dalış kurslarına başlamadan önce, sağlık açısından Scuba dalışa engeliniz olmadığını belgeleyen doktor raporu almış olmanız önerilir. Kalp, şeker, aşırı kilo, nefes sorunu, kulak sorunu vb. yaşayan kişilere Scuba önerilmez.

Scuba tehlikeli midir?

Sizlere öğretilen kurallar çerçevesinde dalış yapmanız durumunda İstanbul’da yolda yürümek Scuba yapmaktan daha tehlikelidir. :)

Klostrofobim var, dalış yapabilir miyim?

Bu durumda Scuba önerilmemektedir. Ancak bu korku yenildikten sonra Scuba eğitimine başlanabilir.

Sualtı canlıları tehlikeli midir, ülkemizde ne tip canlılar bulunur?

Türkiye karasularındaki en tehlikeli canlı deniz kestanesidir. Bunun dışındaki canlılar özellikle Scubacılardan korkarlar. Dünya da 3-4 çeşit tehlikeli köpek balığı bulunmaktadır. Bunların hiçbiri ülkemizde bulunmamaktadır. Sualtında köpek balığı görmek büyük bir şanstır. Dünyaca ünlü dalış noktalarında bile bu canlılara ulaşmak neredeyse imkansızdır. Sizler herhangi bir canlıyı rahatsız etmediğiniz sürece onlar size zarar vermeyeceklerdir.

Scuba yapmak istiyorum, ancak gözlük kullanıyorum. Yapabilir miyim?

Evet. Ancak size özel bir maske almanız ve o maskeye özel gözlük numaralarınızla aynı cam taktırmanız gerekmektedir. Bu sayede sorunsuz ve rahat bir dalış yapabilirsiniz.

Scuba yapmak istiyorum, ancak lens kullanıyorum. Yapabilir miyim?

Evet. Gözlük için yapılan açıklama lens için de geçerlidir. Lens ile dalış yapılmasına izin verilmez.

Eğitim için Scuba ekipmanı almak zorunda mıyım?

Hayır. Eğitim esnasında tüm ekipmanlar kulüpçe tedarik edilir. Ancak daha sonraları ABC ekipmanı denilen Palet, maske ve şnorkel almanız önerilir.

Benim paletim var, onu kullanabilir miyim?

Scuba paleti açık palettir ve malzeme olarak diğer paletlerden farklıdır.

Benim yüzücü gözlüğüm var, onu kullanabilir miyim?

Scuba’da gözlük kullanılmaz. Maske kullanmanız gerekmektedir.

Scuba eğitimi pahalı mıdır?

Kesinlikle hayır. Bugün 500 – 600 TL’ye bir Open Water eğitimi alıp eğitim dalışlarınızı yapabilirsiniz.

Sertifikamı aldıktan sonra Scuba ile zıpkın yapabilir miyim?

Kesinlikle hayır. Bu konuda ülkemizde ve dünyada ciddi cezalar vardır.

Sertifikamı aldıktan sonra hemen tek başıma Scuba yapabilir miyim?

Kesinlikle hayır. Hangi seviyede olunursa olunsun tek yapılan dalışa izin verilmez. Bu sebeple buddy sistemi oluşturulmuştur. Open Water Diver dalıcı iseniz başka bir Open Water dalıcı ile yine de dalamazsınız. Dalış yapabilmeniz için Master Diver – Open Water ya da Advance Open Water – Advance Open Water eşleşmesi yapılmalıdır.

Bir tüp ile sualtında ne kadar kalabilirim?

Bu, tüpünüzün kapasitesi, bulunduğunuz derinlik ve sizin eforunuzla alakalıdır. Örneğin standart bir dalıcı 5 mt mesafece 12 lt kapasiteli bir tüp ile 2 saat dalış yapabilirken, başka bir dalıcı 30 mt de 15 lt kapasiteli bir tüp ile 25 dakika dalış yapabilir. Bu, eğitimlerde öğrenilecek detaylı bir konudur.

Yorum Yaz

...